PODCASTEN OM KUNDETYPER | Episode 33

Episode 33: Fra mavefornemmelse til certificeret Kundetypepartner

Hvordan går man fra at stole på sin mavefornemmelse til at arbejde strategisk og systematisk med Emotionelle Kundetyper?

I denne episode besøger Morten Kyvsgaard Digital Partners i Aalborg og taler med Nana Friis-Jakobsen om hendes rejse gennem kundetypeuddannelsen – og hvordan værktøjerne bruges helt lavpraktisk i både kundemøder, tilbud og markedsføring.

En ærlig og konkret samtale om blå kunder, indkøbshumør og hverdagen på bureau.

Er du blevet nysgerrig på at vide endnu mere om Emotionelle Kundetyper®,
har vi her et par forslag til at komme godt igang

Rådgivning

Det kan være en god idé at få hjælp til finde den kundetype, der passer bedst til jeres brand og virksomhed.

Få rådgivning i valg af kundetype til jeres brand her >

Kundetypebogen

Få en grundig introduktion til   segmenteringsværktøjet Emotionelle Kundetyper®, dets tilblivelse samt den optimale anvendelse i “Lommebogen – Emotionelle Kundetyper®”

Køb bogen her >

Redskaber

Med vores enkeltstående redskaber. kan du arbejde målrettet med specifikke indsatser i jeres markedsføring.

Ordlister til kundetyperne >

Farveguide til kundetyperne >

Transskription

Morten Kyvsgaard
Velkommen til podcasten om kundetyper. Jeg har i dag taget mikrofonerne med til Aalborg, hvor jeg i dag befinder mig hos Digital Partners. Overfor mig sidder Nana-Fris Jacobsen, som er partner her i Digital Partners.
 
Velkommen til.
Nana Friis-Jakobsen
Tusind tak.
Morten Kyvsgaard
Nana, vi skal snakke en lille smule om kundetypeuddannelsen, som du jo er blevet uddannet på her for nylig. Og det betyder, at du er certificeret partner i kundetyper. Og der skal vi dykke ned i din oplevelse omkring selvfølgelig uddannelsen, men også kundetyper i praksis i forhold til, hvordan du bruger din viden i dag, i dit daglige arbejde.
 
Vil du ikke starte med at have lov til at fortælle lidt om dig og stedet her og hvad vi skifter jer med om?
Nana Friis-Jakobsen
Jo, jeg har en baggrund som selvstændig, og jeg startede way back med at læse en kandidat i turisme. Og samtidig med at jeg studerede, der startede jeg min virksomhed, hvor jeg arbejdede med marketing. Og min tagge og min niche allerede dengang, det blev, at jeg arbejdede rigtig meget med ESP’er, de har emotionelle selling propositions.
 
Og det gjorde jeg, fordi jeg kom fra turismen, så jeg var vant til at omtale kunder som gæster. Og det var noget helt nyt, eller det var i hvert fald mange kunder, som ikke havde set lyset for andet end turisme. Så det blev mit tagge, som jeg dyrkede i min forretning.
 
Det her med de bløde selling points. Og det lavede jeg i syv år, da jeg var færdiguddannet med min kandidat, så havde jeg en pæn håndfuld fuldstændig ansatte, som sad over en hel del af verden. Jeg var selv digital nomade på det her tidspunkt.
 
Havde fast base og boede i Spanien. Og havde kunder i både Danmark, Slovenien, Spanien og USA. Og så gav jeg også en eng kun i Kina.
 
Og de havde alle sammen set lyset i den måde at kommunikere med bløde budskaber til deres smålgrupper. Og det nælede vi på primært sociale medier. Men vi lavede også tryksager og visuel identitet og sådan noget.
 
Alt sammen med udgangspunkt i bløde selling points. Jeg sælger, da der kommer corona. Der sælger jeg min virksomhed.
 
Jeg tager et tiltrængt hvil, efter at have både kørt fuldtidsstudie og havde været selvstændig samtidig med. Og kommer tilbage til Danmark og bruger et par år på at finde mig ret i hylde. Nogle som har samme værdisæt som mig og godt kan lide at kommunikere blødt.
 
Men samtidig har de en god og solid forretningsforståelse. Og som godt kan lide at være strategisk og tæt på deres kunder. Det finder jeg ved Digital Partners.
 
Som på der var en tidspunkt et digitalt mediebureau. Men som fusionerer med to andre virksomheder. Som gør at man kan håndtere alt in-house.
 
Det er alt fra strategi til eksekvering til udvikling og afsætning. Så jeg lander et sted i et hus af Digital Partners, som vi er i dag. Et sted som kan håndtere alting.
 
Vi er rådgivere. Vi laver sociale medier. Vi kan lave brandidentiteter, hjemmesider, udvikle apps osv.
 
Så vi er et stort hus med brede kompetencer. Og vi tager alle sammen afsæt i at være tæt på kunden. Og være en samarbejdspartner, som man har stor tiltro til.
 
Og som man er meget tæt på i hverdagen.
Morten Kyvsgaard
Vi skal dykke lidt ned i et lavpraktisk arbejde. Lidt længere hen ad vejen i samtalen. I forhold til kundetyper, emotionelle kundetyper.
 
Kan du huske, hvornår du første gang støder på det og metoden?
Nana Friis-Jakobsen
Jeg tror faktisk, at du har en finger med i spillermåden.
Morten Kyvsgaard
Er det rigtigt?
Nana Friis-Jakobsen
Ja, det tror jeg. Fordi vi samarbejder jo faktisk også på et tidspunkt. Vi tog for en 4-5-6 år siden måske.
 
Og jeg bor og ejer på noget Google Ads. Og på et tidspunkt kommer du til at være en del af de emotionelle kundetyper. Og jeg tror, at du florerer lidt i min LinkedIn og i mit netværk.
 
Og du fortæller lidt højt om de her ting. Og jeg synes også ret, at der er noget, der resonerer med mig. Fordi det lige netop er de emotionelle dele af kommunikationen, som vi arbejder med.
 
Jeg havde aldrig vidst, at der var en forskel på USP’er og ESP’er. Og den model har jeg altid haft med mig i riksækken. Og der dyrkede jeg dengang ESP’erne frem for USP’erne.
 
Så jeg synes jo lige pludselig, at der var rigtig interessant det her med, at der var nogle teknikker og nogle værktøjer, som dyrkede lige netop det, som jeg havde set noget lys i i rigtig mange år. Og det jeg også kunne se som resonerer, gav rigtig god mening med mine kunder. Vi havde rigtig svært ved at sige, hvorfor det var, det virkede.
 
Eller hvad det var, jeg gjorde. Jeg havde svært ved at sætte en model på det. Det var allesammen bare en mave-fornemmelse, jeg havde, og som virkede.
 
Og det var også rigtig, rigtig fint. Men jeg havde svært ved at skalere det. Og jeg havde rigtig svært ved også at få det ud til mine medarbejdere.
 
Så jeg fandt herovre det igennem dig. Og så ligger den egentlig der og summer lidt rundt indtil for nylig.
Morten Kyvsgaard
Og hvad var det så, der gjorde, at du ligesom begynder at forholde dig til det? Fordi en ting er, at jeg er der på mit LinkedIn, og jeg laver alt muligt. Men hvad er det, der gør, at du kommer derfra og så til at tilmelde dig kundetypeuddannelsen?
Nana Friis-Jakobsen
Jamen jeg kan huske, at I holder noget åbent hus på et tidspunkt. Og det er jeg med til sammen med et par kollegaer. Og der ligger en quiz på bordet.
 
Jeg tror, der er fem til ti spørgsmål. Og i de her spørgsmål, så skal man gætte, hvilken kundetype, der vil resonere allerbedst med det her spørgsmål og det her udsavn. Og jeg siger til min kollega, at det er jeg ret overbevidst om, at dem lener jeg.
 
Og jeg tror, jeg får 1 ud af 10 rigtige. Og lad os bare be honest, den ene jeg havde rigtigt, det var fordi, der var 25% chance for, at jeg skulle have været rigtig. Fordi der var de fire valgmuligheder.
 
Og det var sgu da fucking irriterende altså. Fordi det var lige noget, jeg havde forfinet at arbejde med så mange år, tænkte jeg. Og alligevel så kunne jeg det bare ikke.
 
Og jeg tror, de fleste, personligt har jeg altid, jeg har også taget mange personlighedstester. Jeg har også brugt det selv, det professionelle, jeg har rekrutteret. Og det forvekslede jeg da jo bare med.
 
Jeg tænkte, jeg kender da udmærket godt, de har fire farver. Jeg kan da sagtens sige, hvem er hvem. Og hvad de trigger på overordnet set.
 
Men når det kom til stykket, så anede jeg i virkeligheden slet ikke, hvad det drejede sig om.
Morten Kyvsgaard
Interessant, det vidste ikke jeg den tester. Det var ligesom den, der triggede det. Men interessant, Anna.
 
Det skal vi da overveje at gøre igen, hvis det er det der.
Nana Friis-Jakobsen
Oh yes.
Morten Kyvsgaard
Men der er jo stadigvæk et stykke vej fra, at man får 1 ud af 10 i en test, som vi lavede til en reception. Til at du så alligevel vælger at tilmelde dig kundens jubilæum. Hvad er rejsen derfra så til at komme dertil og sige, nu skal jeg lære noget mere om det.
Nana Friis-Jakobsen
Jamen jeg havde jo set at, nu siger jeg at det virkede før. Men jeg havde i hvert fald haft nogle elementer, eller nogle idéer om, at det her med at arbejde med de emotionelle trigger hos målgruppen. Det virkede.
 
So far, so good. Check. Så sidder jeg med et team, som består af 15 personer ud af mig selv på en god dag.
 
Et flow på 10 altid under mine vinger. Og udskiftning med praktikanter og studiemedarbejdere hele tiden, som er inde over mine kunder. Og jeg er ikke i kilden, fordi det lyder enormt selvfokuserende og lidt trippende på mig selv.
 
Men jeg havde bare tit kilden til forståelsen for, hvad der virkede hos vores kunders målgrupper. Og det var enormt tidskrævende, og det var enormt opslidende. Og det gjorde mig også til tider enormt usikker på, om min mavefornemmelse og min fornemmelse nu ude ved kunderne, det var den rigtige.
 
Så jeg stod med behov for at få sat noget af det her på en opskrift og på en formel, som jeg kunne bruge til mine medarbejdere. Men for den sags skyld også til mine kunder, så det ikke kun var mine egne synsninger og min egen mavefornemmelse. Og selvfølgelig også en erfaring, som jeg kunne bruge ude i markedet til at argumentere for, hvorfor det, og hvorfor ikke noget andet.
 
Og det kunne jeg jo se, at metoden har en masse værktøjer, hvor det lige netop bliver tydeligt at se, at det virker rigtig godt for en kundetive, og det virker rigtig dårligt for den anden kundetive. Så der var jo noget der, der kunne give mig nogle værktøjer. Og jeg står bare med en åben rygsæk her og venter på, at jeg kan få et eller andet, som jeg kan bruge ud i virkeligheden.
 
Og det kunne jeg få der. Så det var der, jeg tænkte, at det var en rigtig god idé at uddanne mig.
Morten Kyvsgaard
Så du havde brug for noget rygdækning, hører jeg også, i forhold til at du var dygtig før. Det ved jeg, fordi jeg kender dig. Men du havde også brug for noget rygdækning i forhold til at kunne argumentere for, hvorfor du gjorde, som du gjorde, eller gjorde, som du gjorde.
Nana Friis-Jakobsen
Helt sikkert.
Morten Kyvsgaard
Havde du nogle barriere, eller noget, der holdt igen i forhold til universet? Fordi ofte, når man møder kundetypmetoden, så er der nogle forskellige forbehold. Nu mener du til en disk, som en af dem er.
 
Jeg kan da godt disk, så derfor behøver jeg ikke kundetype. Men er der andre sådanne barriere, du kan komme i tanke om, som var i spil på det tidspunkt, inden du sagde, at nu skal jeg tage kundetypeuddannelsen?
Nana Friis-Jakobsen
Jeg har både haft en bekymring i forhold til mig selv, og min egen modstand til det. Jeg har taget andre kurser, og andre uddannelser, og lært om andre metoder, men det er aldrig noget, jeg har profileret mig selv med. Jeg kunne ikke rigtig finde balancegang med, hvor aktivt jeg skulle bruge den her uddannelse til det, eller om jeg bare skulle pakke det ind som et andet værktøj i den.
 
Så jeg var usikker på, om formatet passede ned i min virkelighed, for det skulle aldrig blive helt indgrebende. Det skulle aldrig ændre min hverdag. Så det var nogle af de bekymringer, jeg havde, inden det var det rigtige format for mig at passe ind i sådan et byråd.
 
Fordi jeg sidder og har med så mange kunder at gøre, så jeg tænkte, kan jeg nu dyrke det nok til, at det også har en værdi for mig ude på den anden side. Og den anden ting, det er også ved kunderne, der kan de også godt have en modstand på, hvis jeg bringer et værktøj op, eller en metode op, til at sige, jamen det er fint nok, men hvad er der ud over det? Eller, jeg kender ikke den metode, så den skal vi ikke bruge.
 
Jeg er mere fan af, at vi kører disk, eller jeg kender godt målgruben bedre, end du gør. Så der blev jeg helt sikkert også ramt af noget usikkerhed i forhold til, hvordan jeg så skulle afsætte det.
Morten Kyvsgaard
Den kommer vi tilbage til, det kan jeg godt love, fordi der blev det spændende at høre, hvordan opløbsen har været efterfølgende. Du startede også op i uddannelsen her sidste år. Hvordan får du til at passe ind i dine travle kalender, og lige lægge sådan en uddannelse oveni?
Nana Friis-Jakobsen
Selve formatet har fungeret rigtig, rigtig fint for mig. Vi havde en teoretisk dag og en praktisk dag, så to dage om måneden, tror jeg det var, inklusiv en eksamen oveni det. Men for mig passede det helt fint med, at det var ret begrænset.
 
Et par dage om måneden kunne jeg godt finde en fin investering i uddannelsen. Og så sideløbendt kørte jeg så eksamen, som jeg fik til at passe ned over vores allerede eksisterende kunder eller samarbejdere, eller nogen jeg havde pitchet på. Så allerede under uddannelsen brugte jeg tingene ude i den virkelige verden, allerede inden jeg var certificeret og endelig uddannet.
Morten Kyvsgaard
Kunne du bruge nogle af de aktive kunder, I havde gang i i forhold til nogle af de afleveringer og cases, I så skulle lave i forbindelse med de enkelte kundetyper? Kunne du bruge det aktivt i den forbindelse også?
Nana Friis-Jakobsen
Ja, det har jeg kunnet på dem alle sammen. Jeg har i hvert fald kunnet bruge elementer af det, og jeg har også taget elementer af det med ind i mange forskellige cases derfra fra hver eneste kundetype. Jeg havde især en, som var et blå kundetype, som også var den opgave, jeg endte med at bruge til min eksamen på en af mine kunder, som virkelig har kunnet få mig til at være lidt shaky pants, altså når jeg har været til møder med dem.
 
Virkelig high level blå kunde på en af Danmarks mest prestigefyldte adresser. Så der har jeg virkelig været på overarbejde, når jeg har arbejdet med dem. Og der så jeg virkelig lyset i metoden i mit arbejde efterfølgende, fordi der gik jeg til dem med en lang større selvsikkerhed og ro i maven over at adressere nogle af de ting, som jeg helt tydeligt kunne se nu, skulle optimeres eller forfines eller stærkes endnu mere end det var.
Morten Kyvsgaard
Hvordan ændrede det også din tilgang til kunden som sådan, altså din måde at omgås kunden eller tiltale, altså hvordan ændrede det?
Nana Friis-Jakobsen
Ja, og det er jo det der er sjovt ved metoden, fordi det handler ikke kun om mit faktiske arbejde eller output, det handler også om måden jeg giver dem tilbud på, hvor detaljerede de er, hvor god jeg er til at se igennem fingre med, hvor krævende de er. Hvor før kunne jeg blive irriteret over mængden af spørgsmål, og de kunne påpege ting, jeg i min vildeste fantasi aldrig nogensinde havde tænkt kunne blive et issue. Dem er jeg bedre til at imødekomme nu og adressere på forhånd, så jeg føler jeg har fået en upper hand i stedet for at være lidt bagud på pointe allerede inden vi mødes.
Morten Kyvsgaard
Ja, for vi snakkede om, inden vi lige tog optag her, omkring possible worlds og hele teorien omkring det at bygge universer, og det har jeg altid set dig som god til at gøre, måske ubevidst i virkeligheden, men det er vel også en del af det, som du ligesom jeg har været glad for at være et element på selve uddannelsen også.
Nana Friis-Jakobsen
Ja, helt sikkert. For mig har det tit handlet om relationen, og det hele samarbejdet med en kunde. Jeg har aldrig været fan af det der med at blive høret ind til en opgave isoleret set.
 
Jeg har altid gribet krablet hen til andre opgaver, eller jeg har for den slags grund aldrig kunne holde min kæft, hvis der var et eller andet, der var fuldstændig åbenløst for mig, at det fungerede bare ikke i kunderejsen. Jeg tror til deles det bunder i, at jeg altid har været kreativ selv. Jeg har altid spillet musik eller skuespil, så jeg har elsket det der med at tabe ind i et univers og skabe et univers og skabe en oplevelse omkring produkter.
 
Noget andet også, når man så har sat med at lave en annoncering for nogen, og så de kommer ind i en butik, hvor det bare ikke fungerer, så kan det godt være, at jeg kan skabe et besøg i en butik, eller et klik til en hjemmeside, eller bukke en demo. Hvis demon er helt skæv i forhold til det koncept, at de kan levere det, vi har sagt, så er det klart, at det skal i tale sættes. Det har jeg kun nu, for det har i virkeligheden givet mig et værktøj til at kunne adressere det fra alle vinkler.
 
Og kunne skabe rådtråd omkring det, og binde sløjfe på det hele. Alt det, jeg har kunnet se, var en rigtig fin idé før, det giver bare mening nu. Og der er et værktøj til præcis, hvordan vi adresserer det, og hvilke elementer, der er relevante at hive dem ud af.
Morten Kyvsgaard
Hvad var dit største takeaway, du har været lidt inde på det med, i forhold til blåkundetypen? Hvad var dine største aha-oplevelser generelt set i forhold til uddannelsen?
Nana Friis-Jakobsen
Jeg tror egentlig, det lyder måske lidt banalt, men det er jo egentlig meget, meget simple ting, der er blevet sat på en opskrift. Og jeg synes, det har været enormt befriende at se, hvor simpelt det også er, selv i en blå verden. Jeg havde med den føromtalte kunde her, der havde en opgave på at skulle lave noget redesign af hele deres website og deres visuel identitet på deres sociale medier.
 
Og der adresserer jeg kortet på deres Instagram highlights. En virkelig, virkelig lille, lille ting. Men i det samlede billede, så var det bare sådan noget, der skar helt vildt i øjnene.
 
Det var så langt out of brand. Så det der med at kunne hvile og lære sig tilbage og sige, det kan godt være, det er så lidt af en ting, men det betyder virkelig meget. Det var en kæmpe af at have en fed bold at kunne sparke til hjørnet og sige, det er der vi starter, og jeg ved lige præcis hvorfor og hvad det skal være.
Morten Kyvsgaard
Ja, fedt.
Nana Friis-Jakobsen
Ja.
Morten Kyvsgaard
Jamen altså, Nana, du blev jo så, som jeg har været inde på, så er du jo uddannet nu. Jeg havde selv fornøjelsen af at være center den dag, så det kan jeg sige med hånd på hjertet, at det var utroligt spændende. Og at være en vidne til og høre dine refleksioner omkring det.
 
Nu er du jo så på den anden side af uddannelsen. Og du indgår jo i en hverdag sammen med nogle kollegaer og kunder osv. Hvordan har du formidlet den viden, du har om kundetyper?
 
Hvordan får du forankret det hos jer i Digital Partners?
Nana Friis-Jakobsen
Jamen, det er stadigvæk mig, der er kilden til den overordnede strategi og den, der har været på uddannelsen. Der har jeg nogle lidt andre forudsætninger nu for at kunne adressere det på den måde. Men vi bruger enormt meget værktøjerne på vores kunder.
 
Helt ned i farveguiden, listen over emojis til kundetyperne, ordlisterne, hvor vi er inde og ser, hvilke ord, der trigger os. Og så er det jo klart, så går de til mig hele tiden, når de har noget, og vi giver fedt feedback på det hele. Så ping-ponger vi hele tiden frem og tilbage.
 
Og nu mere jeg forklarer, hvorfor det ser ud, nu mere er det klart, så kommer det også på deres ryggræde. Så for mig har det også været en gave at få metoden til det. Og få checklisterne til kundetyperne.
 
Dem bruger vi enormt meget fra alt, vi laver på sociale medier, om det er Google Ads eller DCEU eller websites. Så vi bruger i høj grad værktøjerne. Og det er den værktøjskasse, jeg ligesom har smidt på kontorpladsen dernede, og så kan de dykke ned i den.
Morten Kyvsgaard
Og hvad så med kundene? Er det noget, der er udtalt? Altså jeg har kunder, hvor det ikke er noget, som jeg adresserer, at jeg bruger.
 
Jeg bruger det bare. Det ligger som en baggrundsmusik, siger jeg nogle gange. Hvordan er det med jeres forskellige kunder?
 
Er det udtalt? Er det noget, der kører lidt i baggrunden?
Nana Friis-Jakobsen
Det er noget, der kører i baggrunden. På den måde er det egentlig bare noget, vi internt omtaler. Jeg kan godt finde på det, hvis der er nogle kunder, der er meget fokuseret på fakta, andre referensekunder, vores baggrunde til det.
 
Der vil jeg nævne det i flid med, at jeg også siger, at vi fx er Google-certificerede. Og der bliver det bare sidestillet med det. Der bliver det bare sidestillet med det.
 
De fleste kender det også, så der har det også været en gave at kunne sætte et tjek ved den.
Morten Kyvsgaard
Er det din oplevelse, at folk kender det derude?
Nana Friis-Jakobsen
Ja, det synes jeg. Og det er jo både en gave og ikke en gave, men folk synes også, at de kender DISC, de kender INSIGHT. Og så synes jeg alligevel ikke, at det kræver ret meget forklaring at fortælle, hvad forskellen den så er, og hvad det er, den ligger i tillæggeren på det.
 
Så den bruger jeg også rigtig meget.
Morten Kyvsgaard
Hvad er perspektiverne i forhold til de, der arbejder med kundetyper herfra?
Nana Friis-Jakobsen
Det har også været det der med, at vi kommer væk fra mavefornemmelsen. Vi har været et hus, der har været meget funderet i egen mavefornemmelse og egne erfaringer i en fælles erfaring i huset. Og så selvfølgelig nogle referensekunder, som man også trækker på.
 
Så for os har det også været et fælles ståsted nu at kunne trække på det. Og ikke kun på mig, men også tilbage, hvor jeg selvfølgelig er den, der står og kan bokse det frem og tilbage og sige, om det er korrekt eller ikke korrekt i forhold til metoden. Men det har virkelig været en gave for os alle sammen at kunne hele tiden have det som referensepunkt for, hvad vi adresserer.
Morten Kyvsgaard
Jeg har snakket om det siden af podcasten her, men det der med, at man går fra som marketingprofessionel at se sig selv lidt udefra. Se sine personlige preferencer og sådan i overført betydning. Det kan Lyttern ikke sige det her, men det der med, at man tager noget og lægger det ud på bordet og lader det være et fælles tredje og egentlig lægger sig selv lidt til siden.
 
Jeg har sådan en påstand om, at dem, der er de bedste til at arbejde med markedsføring, det er dem, der kan det og kan lægge sig selv væk og koncentrere sig om, hvad der er bedst for det brand, man nu arbejder for. Er du enig i den betragtning?
Nana Friis-Jakobsen
Ja, det synes jeg helt sikkert. Vi joker faktisk tit med det herinde, for jeg kan godt sige til de andre, at det er dig, der taler nu. Det er ikke brandet, der taler nu.
 
Så hvis vi lige lægger dit level 2 blå lidt til siden, hvad synes kunden så i virkeligheden? Vi som alle andre bruger overtager andre kunder, hvor de først tænker, det ser sgu da pisse fedt ud. Jo jo, men kunden er bare ikke level 2 blå, den er skingerne grøn.
 
Det er totalt andre ting, de er tricky på. Og det kan man jo kun sige som uddannet. Det er jo kun os, der sidder og forstår det her nu, når jeg siger det her.
 
Men det er jo to vidt forskellige ting, og det forstår min kollega nu, når de siger det her. Så vi kan skubbe lidt til hinanden nu, og vi kan også forstå hinanden nu, og vi kan også møde hinanden bedre nu på grund af uddannelsen. Så vi bruger det hver dag, og vi griner af det hver dag, og vi bruger det også som små stikpiller til hinanden, fordi det er hamrende svært at flytte sig selv fra sine egne holdninger.
Morten Kyvsgaard
Jo, præcis. Jeg har selv været på byrå en gang, så jeg ved, at det at være på byrå, det er notorisk forbundet med, at man slukker ildbrænden i et eller andet omfang. Jeg forestiller mig lidt, at det også bare nogle dage er sådan hos jer.
 
Der er gode dage, der er dårlige dage. Der er dage, hvor kunderne måske også har en dårlig dag, eller man er måske lidt inde i en dårlig periode, eller hvad det måtte være. Har du da fået en, og det var meget ledende spørgsmål, en større forståelse for, hvorfor i sådan nogle situationer kunderne reagerer, som de gør, hvor du nu har dit afsæt i, for eksempel kundetyper?
Nana Friis-Jakobsen
Ja, 100%. Og jeg er blevet meget bedre til at møde dem i det også. For før kunne de også aflede store frustrationer hos mig, om hvorfor det var så alarm-alarm hos dem.
 
Så det er jeg blevet meget bedre til at takle og håndtere. Jeg vil så også sige, og det er noget, jeg lige reflekterer over lige nu, når jeg siger det er højt, men jeg vil påstå, at Illebrandt er også blevet færre på den anden side af uddannelsen, end det var før. Fordi vi simpelthen får skabt et setup nu, hvor det hele er tænkt fra A til Z, alting er tænkt igennem, og vi har også en forståelse for, hvor er det, der kunne opstå kritiske problemer, og hvor er det kunden godt kunne triggere, hvis der er noget, der ikke spiller som det hele skulle, eller ikke får det resultat, som der var forventet.
Morten Kyvsgaard
Er det også bedre afstemt af kunder?
Nana Friis-Jakobsen
Ja, og det er jo det, det drejer sig om. Det er jo langt bedre forventningsafstemt fra start, fordi jeg er langt bedre til at afgryde, hvad det er, de trigger på. Er det hardcore resultater, så er det klart, så kører jeg også hardcore på resultat fra day one.
 
Eller drejer det som tryghed, vil det hele tiden være orienteret, er det eksponeringer, vi snakker af, er det antal beskeder, hvad de skriver, er det en analyse af, hvilke ord kunderne bruger, når de henvender sig til os. Det er jeg langt bedre til at spotte nu, hvor vi før havde lidt en model, som var blå, som vi er her i huset, som vi har lagt ned over alle andre kunder. Så på den måde bliver der hurtigere forventningsafstemt, men vi er også bedre til at reportere løbende, og til at have den der løbende dialog med kunden, så der ikke opstår ildbrænde.
Morten Kyvsgaard
Inden jeg lige kommer til, hvem du vil anbefale kundetyper til, hvad har det betydet, eller får det nogen betydning også for jeres egen branding, altså Digital Partners?
Nana Friis-Jakobsen
Ja, det gør det. Det har blevet helt tydeligt for os nu, at vi er et hold bestående af blå personer, vi har blå kunder, vi bor på en blå lokation, altså alt vi gør er blåt, og det kan vi dyrke nu meget mere bevidst og med langt større selvsikkerhed. Og det er også blevet meget tydeligere for os nu, at de kunder vi er bedst til at håndtere, er de blå kunder, og derfor også dem vi skal fokusere på at tiltrække, og også naturligvis derfor kommer til at tiltrække, når nu vi selv er helt rendyrket i blå i vores kommunikation og i vores identitet.
 
Så på den måde har det også været en gave. Jeg tror også vi kommer til at skrue endnu mere op for det, hvor vi før måske har holdt lidt mere tilbage på det, men fordi vi simpelthen nu ved, at når man handler med os, er man typisk i et blåt humør, så derfor kan vi godt skrue op for det.
Morten Kyvsgaard
Så ejer I det lidt mere?
Nana Friis-Jakobsen
Ja, 100.
Morten Kyvsgaard
Nana, hvem vil du anbefale kundetypeudlandelsen og kundetyper til? Hvem ser du som, udover os der arbejder med markedsføring, hvem er det der kan få det bedste output?
Nana Friis-Jakobsen
Altså jeg vil sige til fagnørden, der virkelig godt kan lide at nørde de her metoder bag det. Det er også for dem, der måske ligesom som jeg selv lige havde skiftet et sted og var et sted i min karriere, hvor jeg skulle tage det næste spring op af karrierestigen og tillade mig nogle nye taktikker og metoder, som gør at jeg bliver mere effektiv overalt. Jeg har jo ikke kun gjort det for at blive bedre i maskinrummer, jeg har også gjort det for at blive bedre til at sælge, jeg har også gjort det til at blive bedre til at rekruttere nogle bedre medarbejdere.
 
Jeg har gjort det for mig selv for at stå endnu stærkere og være endnu mere attraktiv i markedet efter os. Så jeg synes jo det har været en gave til langt mere end bare maskinrummer.
Morten Kyvsgaard
Fedt. Er der noget, jeg ikke har spurgt dig efter? Det plejer jeg altid lige at slutte af med, fordi jeg har alle mulige idéer om ting, jeg synes kunne være spændende at spørge ind til.
 
Det får jeg altid svar på. Er der nogle ting, du vil nævne, som jeg ikke har snakket om i forhold til det her med kundetypeuddannelsen, kundetyper og det hele taget?
Nana Friis-Jakobsen
Altså jeg synes jo noget af det, der er nogen, der har spurgt mig om bagefter, var kunne jeg ikke bare tage kurset i den blå kundetype? Og det synes jeg ikke. Fordi det kan godt være, at vi er blå, og vi er primært beskæftigede os med den blå kundetype, men i at kunne de andre også, og i at kunne navigere i de farvene også, så gør det mig endnu stærkere i den blå.
 
Men det gør også, at jeg kan sidde i situationer, hvor vi jo ikke kun er én ting. Og det er jo det typisk folk tror ude for, at man kun er én ting. Men vi skifter jo også humør, og det ser man også små fli af.
 
Det kan godt være, at de kommer til at finde, at man er i størstedelen i et blåt humør, men der kan også komme elementer, hvor de taber ind i andre indkøbshumører. Og der kan jeg lynhurtigt nu navigere i det, og tabe ind i, at vi skal være nytænkende. Lad os give det en fli af noget rød, samtidig med at jeg overordnet set stadigvæk er blå.
 
Lad os styrke noget æstetisk over i det gule. Lad os snakke lidt mere om relationer med familien derhjemme i det grønne, nogle blødere værdier. Så jeg synes jo, at det har været en gave at komme omkring alle fire kundetyper.
 
Og ikke kun den ene, som ellers er den, jeg vil dyrke 99% af tiden.
Morten Kyvsgaard
Og vi snakkede også om det i en episode omkring det her med, at der hvor man bliver stærk til kundetyper, det er når man forstår alle fire. Fordi du kan jo godt sætte dig ned og tage et dagskursus i blå kundetype. Men hvor starter og slutter den blå kundetype?
 
Og hvad er den diametrale modsætning? Og hvad er det ikke? Altså det er også hvad det ikke er, der gør, at man bliver skarp på hvad det er.
 
Så jeg synes, det er en rigtig god pointe i forhold til det der med, at man kommer hele vejen rundt på uddannelsen. Så det synes jeg vil være en god afslutning på bemærkningerne. Der er allerede tid at fløje afsted.
 
Så er det altså et godt selskab. Tak for din tid.
Nana Friis-Jakobsen
Tusind tak for invitationen.
Morten Kyvsgaard
Så er det tak. Det kan være vi gør det igen en anden dag. Hvem ved?
 
Hvis man gerne vil læse mere om kundetypuddannelsen og hvem der er certificeret partner, som du jo er, så kan man gå ind på kundetyper.dk og læse mere om det. Og ellers vil jeg bare sige tak fordi du lyder med derude.
Scroll to Top