Sådan rammer du din målgruppe præcist med din markedsføring

Når du arbejder seriøst med din markedsføring, ved du sikkert godt, at valg af målgruppe er det allervigtigste. For her lægger du fundamentet for det efterfølgende arbejde.

Til gengæld kan manglende valg af målgruppe – eller forkert valg af målgruppe – betyde at alt skal laves om senere.

kundetyper fokus

Er du sikker på om du rammer din målgruppe?

Måske er du i tvivl om, hvordan du vælger og rammer din målgruppe med markedsføring. Det kan også være, at du begår den samme fejl som mange andre markedsføringsansvarlige. Nemlig at vælge en målgruppe, der er så bred, at du reelt ikke har valgt. Som regel begår folk den fejl, fordi de er bange for at vælge nogen fra.
Hvorfor er den fejl så stor, og hvordan du fremover kan vælge din primære målgruppe og få loyale kunder gennem en forskningsbaseret metode. Læs endelig videre for vi har opskriften på hvordan du lærer at finde dine målgrupper.

Lad os tage fat i det sidste først.

grå kundetyper

Hvorfor er det et problem at have en bred målgruppe?

Det er et stort problem at have en bred målgruppe. Fordi du ikke kan ramme nogen særlig præcist, når du prøver at ramme mange på en gang. Et af de tydeligste eksempler på en bred målgruppe er, når mindre virksomheder prøver at ramme både privatpersoner og virksomheder med den samme markedsføring. Den målgruppestrategi er dømt til fiasko på forhånd. For hele købsmønsteret er meget forskelligt, alt efter om kunderne køber med deres egne penge, eller om de handler på vegne af en virksomhed. De to forskellige målgrupper har også meget forskellige grunde til at foretage et køb. Ofte er deres udbytte også meget forskelligt.

Det er ikke ualmindeligt at større virksomheder både kan markedsføre sig b2b og b2c, fordi de har ressourcerne til at have to forskellige målgruppestrategier og markedsføringsspor. Men for mindre virksomheder er det en meget svær opgave.

Når en virksomhed prøver at ramme to forskellige målgrupper på en gang, sker der som regel det, at budskaber bliver så brede at ingen af de potentielle kunder føler sig fristet af budskabet. Derfor sælger virksomheden ikke så meget, som den kunne gøre. Samtidig har virksomheden svært ved at gøre kunderne tilfredse, fordi de forventer noget forskelligt. Ligeledes får virksomheden sværere ved at få og fastholde loyale kunder, der vender tilbage og køber igen.

Hvis du er en af dem, der er utryg ved at vælge din primære målgruppe og frygter at du vælger nogen fra, så husk, at du også risikerer at miste kunder ved at gå efter en bred målgruppe. Den store forskel er, at hvis du ikke selv vælger, hvem din primære målgruppe skal være, er det ikke dig, der tager beslutningen og du kan risikerer at få kunder ind som du aldrig kan stille tilfreds. Valg af målgruppe virker når du arbejder med kundetyperne der passer til din virksomhed.

kundetyper søge

Mange fordele ved at vælge en primær målgruppe

Når du tager stilling til din primære målgruppe, kan du se din kunde for dig hele tiden. Derfor kan du tage udgangspunkt i kundens behov, når du justerer din forretningsplan. Du får lettere ved at vælge, hvilke produkter du vil sælge, og hvordan dit serviceniveau skal være. Jo bedre du kender kunden, jo mere præcist kan du ramme kundernes behov. Jo mere tilfreds din kunde bliver, det større mulighed er der for at din kunde vender tilbage. Samtidig øger du sandsynligheden for at få en god og loyal kunde fremover, eller at kunden henviser andre kunder til dig.

Når du vælger at analyserer din målgruppe og finde din præcise målgruppe så kan se kunden for dig, når du arbejder med din markedsføringsplan. Når du vælger at arbejder med valg af målgruppe så bliver din markedsføring meget nemmere og billigere. Du kan sparer annoncekroner på de kundegrupper der ikke vil købe hos dig. Samtidig kan du også udelukke nogle markedsføringskanaler, fordi du ved, hvilken form for markedsføring din kunde foretrækker. Det gør, at du kan få meget mere ud af dit markedsføringsbudget.

Har du brug for en gennemtestet målgruppe model?

Så læs roligt videre.

For vi har en forskningsbaseret målgruppe model, som flere hundrede danske virksomheder allerede arbejder efter. Løsningen hedder Emotionelle Kundetyper®️ og bygger på teori omkring købsadfærd. Herunder en af grundlæggerne, Sanne Dollerups, ph.d.-afhandling, hvor hun kategoriserer mere end 1400 cases for at finde frem til, hvad der grundlæggende skal til for at engagere kunder følelsesmæssigt i et brand. Sideløbende med færdiggørelsen af ph.d.-afhandlingen indledte Sanne et samarbejde med Jannie Ilum Gade, hvor de videreudviklede og konkretriserede kundetypemetoden ved yderligere at kategorisere mere end 1600 cases. De to begyndte arbejdet på metoden og etablerede virksomheden Institut for Kundetyper i 2014. Siden har metoden hjulpet over 400 virksomheder.

Helt kort består metoden af fire forskellige arketyper, der motiveres til at
købe på hver sin måde:
rød mand kundetype

En søger overraskelser og stimuli og får lyst til at købe ved tanken om at være en af de første, der prøver et nyt produkt

gul mand kundetype

En trives med velvære og tanken om, at alle har det godt. Derfor køber vedkommende gerne velværeprodukter eller hjælp til, at de selv eller andre får det godt

blå mand mand kundetype

En har brug for kontrol og går op i prestigeprodukter og ydelser, der tjener sig selv ind og derfor er en god forretning

grøn mand kundetype

En har brug for tryghed og vil gerne vide på forhånd, præcist hvad der skal ske, hvis vedkommende skal prøve noget nyt

Arketyper og valg af målgruppe

Det er vigtigt at nævne, at her netop er tale om arketyper. Virkelige mennesker indeholder som regel en blanding af flere typer. Men der er en type, de indeholder mest af. Især i bestemte købssituationer.

Formentligt kan du vælge mellem flere af arketyperne. Men det er vigtigt, at du vælger. For du skal kun målrette din markedsføring og dine produkter efter én. Det er også vigtigt, at du får kvalificeret rådgivning til at vælge den rette. Vi har en fastlagt spørgeramme, som vi bruger i en kundetyperådgivning. Her kigger vi på intern kultur, målsætninger, produkterne, USP’er, konkurrenter, potentiale i markedet osv. 

Du kan sagtens målrette din markedsføring til en persona, samtidig med at du arbejder med de emotionelle kundetyper®️. For det er altid godt at se et konkret menneske for sig. Men hvis du kun arbejder ud fra personastrategien, ser du typisk kun ét menneske for dig. Eksempelvis en bogholder fra Hjørring, der kan lide at lave håndarbejde. Det giver dig ingen retningslinjer for, hvordan vedkommende skal rammes markedsføringsmæssigt. Hvis du i stedet går efter en tilsvarende bogholder fra Hjørring med interesse for håndarbejde, der tilhører en af de fire kundetyper, får du automatisk en række oplysninger om personen. F.eks. hvilke nyhedsbreve hun foretrækker og om hun er til varme eller kolde farver – og runde eller organiske former på købsknapperne. Om hun nærlæser tekster eller foretrækker billeder osv.

Du kan selvfølgelig supplere med spørgeskemaundersøgelser eller målgruppeanalyser, hvis du står over for en stor investering. Men vi ser, at disse fordyrende led sjældent er nødvendige, når vores kunder arbejder med de emotionelle kundetyper®️. Samtidig giver de emotionelle kundetyper®️ dig mulighed for at vælge din målgruppe ud fra, hvordan du og dine medarbejdere foretrækker at løse jeres opgaver. 

Fast model til at ramme målgruppen med markedsføring

Med metoden får du også gennemtestede retningslinjer for, hvordan du skal målrette din markedsføring for at ramme kunden.

Eksempelvis om kundetypen foretrækker, at du ser direkte ind i kameraet, om du skal have meget aktivitet på din hjemmeside, eller hvilke sociale medier du skal inddrage i din onlinemarkedsføring.

Derfor slipper du fremover for at gætte dig frem, og du ved, hvad du skal bede dit reklamebureau om. Og arbejder du selv som markedsføringskonsulent, kan du med de emotionelle kunder meget bedre forventningsafstemme med dine kunder, hvordan du skal løse deres opgaver. Det øger din sandsynlighed for at få tilfredse kunder, samtidig med at du kan levere en billigere løsning til kunden, fordi du har de faste modeller at arbejde efter.

Få specifikke skabeloner til at ramme jeres målgruppe

På vores online læringsplatform får du skabeloner, manualer og du kan lære mere om, hvordan du rammer plet hos de forskellige målgrupper (kundetyper) med blandt andet grafik, tekst og billeder.

Vil du være:

Bruger?

For dig, der ønsker at:

Superbruger?

For dig, der ønsker at:

Certificeret?

For dig, der ønsker at:

Bruger?

For dig, der ønsker at:

Superbruger?

For dig, der ønsker at:

Certificeret?

For dig, der ønsker at:

Din process vil være:

  1. Vælg om du vil lære om 1 eller flere kundetyper
  2. Tag grundkurset
  3. Tilvælg evt. supportaftale og/eller Trendopdateringer 

Din process vil være:

  1. Køb licensen
  2. Få 1 times velkomstmøde
  3. Anvend værktøjet i samarbejde med os (vi forklarer det hele på velkomstmødet).

Første skridt er at booke et gratis telefonisk formøde.

Din process vil være:

  1. Betal første af 20 eller 40 månedlige rater.
  2. Deltag på intensivt 1/2 års uddannelsesforløb.
  3. Få dit certifikat, som giver dig evig ret til at bruge værktøjet professionelt.

Første skridt er at booke et gratis telefonisk formøde.

Scroll to Top