Sådan finder I virksomhedens DNA

En virksomheds DNA er virksomhedens interne identitet. Det er de grundlæggende kulturelle mønster, som gentages igen og igen. Det er ofte en kombination af ubevidste og bevidste mønstre, som opbygges over en lang årrække. 

Virksomhedens DNA kommer typsik til udtryk gennem: 

 • Produkter/service
 • Indpakning
 • Medarbejdere
 • Placering
 • Lokaler
 • Intern kommunikation
 • Markedsføringen
 • Grundlæggere
 • Samarbejdspartnere
 • Bestyrelse
 • osv.

Det hele er med til at forme virksomhedens identitet, og dermed også det indtryk, som kunderne får af virksomheden. 

Altså: Kundene vurderer, hvem I er på baggrund af alle de ovenstående faktorer.

Er I sjove, nede på jorden, professionelle, nærværende, perfektionister, ambitiøse, omsorgsfulde? 

Hvorfor er det vigtigt?

Det er vigtigt, fordi bindeleddet mellem en virksomhed og kunderne er overensstemmelsen mellem virksomhedens DNA og kundens identitetsfortælling. 

Den største fejl de fleste virksomheder begår i den sammenhæng er, at virksomhedens DNA og kundens identitetsfortælling ikke kan forenes.

Vejen til at finde frem til virksomhedens DNA er først og fremmest at se virksomheden fra kundernes perspektiv. Her kan de fire Emotionelle Kundetyper® være brugbare, fordi de giver et tydeligt billede af kundernes identitetsfortælling. 

 

Den Røde Kundetype

De røde kundetyper foretrækker virksomheder, der er dynamiske og inspirerende. Det kræver at produktet/servicen hele tiden forandrer sig, så de røde kundetyper ikke begynder at kede sig. 

Hvis I har røde kunder, så vil  gode værdiord til at beskrive en virsomhedens DNA eksempelvis være: Nyskabende, anderledes, modig, provokerende.

En af de røde kundetypers identitetsfortællinger er: “Jeg skiller mig ud fra mængden”. 

Dermed er der en logisk sammenhæng mellem DNA og kundens identitetsfortælling. 

Den Gule Kundetype

De gule kundetyper køber produkter/service af virksomheder, hvor de kan identificere sig med sælgeren. Hvis de kan sige: ”Vi ligner hinanden, fordi vi har haft det samme problem”, så er det meget stærkt.

Hvis I har gule kunder, så vil gode værdiord til at beskrive virksomhedens DNA eksempelvis være: Omsorgsfuld, nærværende, livsglæde, kærlighed.

En af de gule kundetypers identitetsfortælling er: “Jeg er en god mor/far” 

Dermed er der en logisk sammenhæng mellem DNA og kundens identitetsfortælling. 

Den Blå Kundetype

De blå kundetyper køber produkter/service af virksomheder, der enten giver status eller et tydeligt udbytte. I begge tilfælde er det vigtigste element, at de oplever, at produktet/servicen er eksklusivitet (dvs. ikke tilgængeligt for alle). 

Hvis I har blå kunder, så vil gode værdiord til at beskrive virksomhedens DNA eksempelvis være: Luksuriøst, ambitiøst, innovativt, internationalt.

En af de blå kundetypers identitetsfortælling er: “Jeg er handlekraftig”. 

Dermed er der en logisk sammenhæng mellem DNA og kundens identitetsfortælling. 

Den Grønne Kundetype

De grønne kundetyper køber produkter/service af virksomheder, der har en høj grad af genkendelighed. Produktet/servicen må ikke forandre sig, fordi de grønne køber forudsigeligheden og trygheden ved et genkendeligt produkt.

Hvis I har grønne kunder, så vil gode værdiord til at beskrive virksomhedens DNA eksempelvis være: Troværdig, jordnær, ordentlig, forudsigelig. 

En af de grønnes identitetsfortællinger er: “Jeg holder, hvad jeg lover” 

Dermed er der en logisk sammenhæng mellem DNA og kundens identitetsfortælling. 

Den værste fejl I kan begå, når I fastlægger virksomhedens DNA, er at vælge modsatrettede værdier. 

Hvis I vælger værdier, som er er modsætninger, så er der ikke en logisk sammenhæng mellem virksomheds DNA og kundens identitetsfortælling. 

Eksempelvis kunne en virksomhedens DNA være: Ordentlig, omsorgsfuld og professionel. 

Det er tre modsatrettede værdier, og derfor kan kunden ikke finde ud af, hvem de er, når de køber noget hos jer (der opstår ingen bekræftelse af deres identitet). 

Det betyder helt konkret, at kunderne bliver meget mindre loyale – og I bliver mere sårbare, hvis jeres konkurrenter sænker prisen, får flere produkter, leverer en lidt bedre service osv. 

DNA workshop

Vil I gerne have hjælp til at finde virksomhedens DNA, så kunderne bedre kan identificere sig med jer? 

Så kan I få mere information ved at skrive til mig på sd@kundetyper.dk, ring på 71747533 eller skriv i chatten her på hjemmesiden. 

Hvilken kundetype er du?

Vil du vide, hvilken kundetype du selv er mest, så kan du tage vores test her:

Om Sanne Dollerup

Indlægget er skrevet af Sanne Dollerup, der tidligere har været partner i et reklamebureau. Hun har skrevet en ph.d.-afhandling om markedsføring og har undervist kommunikationsstuderende på Aalborg Universitet i 10 år. Hun er forsker og partner i Institut for Kundetyper og medgrundlægger af metoden om de fire Emotionelle Kundetyper®.

 

Scroll to Top